Calcul Dentar este acumularea mineralizată a plăcii dentare pe suprafața dinților. Tartarul dentar se formează pe măsură ce bacteriile din placa dentară se mineralizează în timp. Depunerile de placa care nu pot fi îndepărtate prin periaj dentar și utilizarea aței dentare se întăresc treptat, transformându-se într-un strat dur pe suprafața dinților.
Tartarul dentar poate cauza probleme în ceea ce privește sănătatea orală. Poate duce la inflamații ale gingiilor (gingivită) și la boli ale gingiilor (parodontită). De asemenea, poate cauza probleme estetice și de sănătate, cum ar fi decolorarea dinților, respirația urât mirositoare, formarea cariilor și retragerea gingiilor.
Curățarea de Tartar Dentar: Ce Înseamnă și Care Sunt Etapele?
Curățarea de tartar dentar este un procedeu efectuat de obicei de către medicii dentiști sau igieniștii dentari. Acest proces este denumit adesea “igienizare dentară” sau “curățare profesională a dinților”. De obicei, procedura include următoarele etape:
Examinare: Medicul dentist sau igienistul dentar efectuează o examinare pentru a evalua sănătatea dinților și gingiilor. Pot fi realizate, de asemenea, radiografii.
Îndepărtarea plăcii și a tartrului: Medicul dentist sau igienistul dentar îndepărtează placa și tartrul de pe dinți folosind instrumente speciale. Această procedură implică curățarea atentă a suprafețelor dentare, a spațiilor interdentare și a zonei subgingivale.
Curățarea dinților: Medicul dentist sau igienistul dentar curăță dinții cu o periuță de dinți profesională și pastă de dinți specială. Procesul de curățare a dinților ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafața dinților și conferă dinților o senzație netedă.
Periaj dentar: Dinții sunt periați și lustruiți pentru a le oferi o suprafață netedă. Această procedură ajută la prevenirea acumulării de placa.
Clătirea gurii: Cavitatea orală este clătită cu un agent de clătire oral special. Acest lucru contribuie la reducerea bacteriilor și sprijinirea igienei orale.
Curățarea de tartar dentar este de obicei un proces nedureros, dar dacă aveți gingii sensibile sau dinți sensibili, este posibil să simțiți o ușoară disconfort. De obicei, se recomandă repetarea acestei proceduri la fiecare șase luni sau în perioadele recomandate de medicul dentist.